Monday, March 16, 2009

Bilder!

Jeg og fostermor Celina danser salsa. Hun hadde noen helt raae moves, spesielt i chachacha!
Reidun, Celina og hennes niese foer den store salsakvelden paa casa de la musica

Smaapikene har pyntet seg foer den store kvelden


Jeg og Reidun paa pub (og jeg med nyheklet lue av cubansk garn!)



En lokal spellemann som akkompagnerte haandbaken vaar.




Sunday, March 15, 2009

Bahamas!

Hallo fra Bahamas! Ja dette var et sjokk! En knapp flytur unna Cuba med en noe paranoid og hviskende medpassasjer landet jeg i dag paa Bahamas. Helt ufrivillig, men noedvendig siden det ikke er lov aa vaere paa cuba mer enn to maaneder av gangen. Saa da tilbringer jeg en natt i Bahamas for den nette sum av 4000kroner (inkl fly og hotell). Jeg og Reidun har fartet litt rundt de siste dagene. Etter turen til Cienfuegos hadde vi avtale med Celina (vaar cubanske mor paa 61aar) om aa dra paa casa de la musica i Havanna. Hun hadde brukt hele uka paa aa stelle haar og negler og gledet seg stort! Jeg og reidun bestilte frisoertime og kjoepte neglelakk og oyenskygge. Klare for fest! Statlig frisoer er kanskje ikke helt optimalt da yrkesstolthet og arbeidsinnsats ikke alltid er like paa topp! Casa de la musica kommer til halv pris paa matine forestillingen, saa da dro vi paa det. Salsa og Reggaeton fra 17-21. Niesa til Celina var ogsaa med. Vi rocka dansegulvet! Etterpaa dro vi paa stambaren Oasis og dansa mer salsa, chachacha og Reggaton til de sene nattetimer. I dag tidlig dro reidun til Vinales for aa klatre og jeg til Bahamas. Noe reduserte sjanglet vi oss inn i hver vaar buss i dag tidlig. Herlige Celina stod selvfoelgelig opp og lagde kaffe og jus til oss foer vi dro. Jeg maa paa imigrasjonskontoret paa tirsdag for aa endre visumet mitt til familievisum , naa som jeg har faatt en cubansk mor, og saa drar jeg videre til vinales paa onsdag morgen for aa klatre med reidun.

Bahamas er helt sykt!!!!!! Klarer nesten ikke aa forklare det.... man maa se for seg alle de multinasjonale selskapene og soeppelkjedene i hele verden plassert i en og samme gate. Omkranset av cruiseskip og krydret med illegale migranter fra hele verden. Det er visst ingen skatter og avgifter her saa derfor ogsaa veldig populaert for banker og selskaper og slaa seg ned. Et slags karibisk Sveits. I passkoen paa flyplassen fikk jeg virkelig foele forskjellen paa nordamerikansk og cubansk koetaalmodighet...det ble faktisk slaasskamp mellom to middelaldrende amerikanere fordi den ene sneik i koen...say no more. Min cubanske onkel Victor bruker alle sine dager paa aa staa i koe, inkludert 6timers koe for aa kjoepe egg... Aldri har jeg sett slagsmaal i en cubansk koe...Bastabom! Hasta La Vista! Hvis noen husker The Love Boat ,tv-serien fra min ungdom situert i Acapulco, vel, det er litt saann her naa, bare litt mer av alt! GLEDER MEG til aa komme tilbake til Cuba!

Thursday, March 12, 2009

Chicas catolicas

De fem aktivistene som er fengsla i USA (pluss en geit!)
Yarobis klatrer paa et av prosjektene sine. Mulig Cubas foerste 8c

Jeg rapellerer av en sinnsyk rute i Vinales.


Pedro og Marit paa besoek i Vinales



Jeg og bestefar Don Antonio i Vinales




Ja da er vi paa reise! Tok oss ut av Havanna i taxi sammen med Kyle fra Montana som hadde en noedsituasjon paa gang og maatte komme seg raskt til Cienfuegos. Han hadde seilt sammen med kjaeresten fra Honduras paa baaten til en tysker. Naa stod tyskeren klar for aa stikke av med alle tingene dems og pengene. Kjaeresten til Kyle hadde tilkalt politiet i Cienfuegos som naa holdt tyskeren i sjakk og i havn. Vi kom oss dermed billig ut av Havanna. Innlosjerte oss hos en rocke-manager i rullestol foer vi neste dag kjoerte hest og kjaerre til Playa Rancho Luna, en knapp time utenfor Cienfuegos. Hestefoereren Juan Carlos pludret i vei om stort og smaatt imens han skulte rundt seg for aa passe paa at ingen politimann saa at vi satt paa. Hestetranasport er bare for cubanere nemlig! Vi stoppet aa plukket frukt fra traerne og vi kunne by paa oel og toblerone fra sekken. Der har vi pleiet hudfarge og slitne hoder etter noen intense dager i Havanna. Intrykkene er sterke og mange. Spansken gaar i boelger, men jeg tror den blir bedre og bedre.

Reidun er selvfoelgelig et raaskinn paa dansegulvet (hun danser visstnok puertoricansk salsa!), imens jeg er litt mer saann norwegian stiffness. Uansett skal vi hive oss rundt paa litt salsadans i kveld paa den lokale casa de la trova - trubadurhuset! I morgen stikker vi tilbake til Havanna. Paa soendag drar jeg til Bahamas (!) for aa fornye visumet mitt (for en dag) og Reidun tjuvstarter paa klatringa i Vinales. Vi har gjennom kontakter i Norge og paa Cuba havnet hos fantastiske Celina og Jesus. To flotte mennesker som holder paa aa pusse opp huset sitt. Faren til Jesus var slave og de har begge sterke liv bak seg, men gode haap for fremtiden tror jeg. Hun er lykkelig over aa ha to jenter i huset hun kan koke og stelle for, og lykkelig over at vi har sikret oekonomien hennes for en stund. Paa loerdag skal jeg, Reidun og Celina paa casa de la musica for aa danse. Det blir stort. Haarklipp, manikyr og sminking paa formiddagen, og saa fest paa kvelden.

Ellers har vi vaert innom kunstmuseum, treningsstudio (der vi selvfoeligelig maatte vise oss frem og pumpe mest mulig jern til stor fornoeyelse for bolegutta!), vi har testa ut baade roedvinsbrisen og rombrisen og funnet ut at de blaaser litt i ulik retning og egner seg til ulike ting. Fotball paa stranda og mange ulike spennende og opprorende samtaler med cubanere av ulike slag. Jeg har satt i gang med hekla lue produksjon, funnet meg en garnbutikk i Havanna og allerede distribuert en av luene til en av mine cubanske venner. De laerer raskt og vil gjerne starte lueproduksjon selv. Kanskje en gang i fremtiden kan vi opprette en norskcubansk hekleluesamproduksjonsavtale! Det hadde vaert noe.

Feltarbeidsmessig er det krevende aa skulle holde fokus paa tematikk, skriving, avstand/naerhet, objektivitet, bredde, relevans.... Reidun er en god og reflektert samtalepartner, saa det er veldig flott. Jeg foeler jeg staar ovenfor en del valg i forhold til valg av tema og fokus samt strategi fremover, saa det blir utfordrende.
Haaper alle har det bra i snoekavet i nord. Her ligger vi i underkant av 30 grader pluss og blaa himmel....

Thursday, March 5, 2009

Techos superlocos!

Reidun Bolsoe has arrived! Jeg er tilbake i Havanna etter to-tre uker i Vinales. Reidun kom med norgespakke fra kirsti som var full av godsaker (brunost er naa introdusert for Ana Maria og Victor og det slo an som bare det. Type Gubrandsdalsost. Soet og god som de liker den). Ellers gikk melkesjokoladen til Marit, som har hatt store abstinenser. Og twisten ble naermest fortaert innen det foerste kvarteret! Herlig. I tillegg hadde Reidun med seg Bacalao (klippfisk altsaa) fra Norge! Den eldre generasjonen cubanere snakker nemlig om Bacalaoen fra Norge med taarer i oynene. Saa naa maa vi bare vente en ukes tid paa at potetavlingene skal naa Havanna, saa er vi klare for Bacalaofest!

Siste uka har jeg fatt klatret masse - og for en klatring det har vaert! Jeg er imponert! Klatring som jeg aldri har gjort foer. Brattebrattebratte saker, lett eller vanskelig. Stort sett godt sikret. De cubanske klatrerne er super gira og fulle av energi, oppdagerlyst og omsorg. De har vaert veldig inkluderende og stolte over aa vise frem alle craggene her. Potensialet er vanvittig! Har ikke saa mange bilder fra klatringen, men det kommer etterhvert haaper jeg. Klatret sammen med en gjeng med amerikanere som var svaert ivrige med baade video og kamera, hengte seg opp i tau og rigget faelt, saa det kommer nok noe fra den kanten etterhvert.

Jeg har lagt orkanprosjektet paa hylla for denne gang. Ble vanskelig baade med tilgang til informasjon og aa bedrive studie paa et lite sted som vinales - uten forskertillatelse. Jungeltrommene slaar raskere der enn i Havanna. Har andre, veldig interessante, saker som jeg pusler med og haaper blir noe ut av. Skal skrive mer om det neste gang! Derfor er jeg altsaa tilbake i Havanna. Denne gangen sammen med Reidun og det er fantastisk. Hun danset svansen av alle cubanerne foerste kvelden, saa det lover godt! Snakker spansk som en innfoedt gjoer hun ogsaa.

21.mars skal vi delta i en nasjonal klatrekonkurranse i vinales som eneste kvinnelige innslag. Det blir morro! Ellers blir det utforsking av Havannas mange muligheter, kanskje en tur til Trinidad og for min del en dagstur til Mexico for aa fornye visum. Vi fikk ogsaa vist frem litt girlpower gjennom urban buldring i gaar og de cubanerne stod beundrende og sjokkerte og saa paa dette merkelige fenomenet foer de til slutt heiv seg med.

Alt bra i Havanna! Good to be back etter en absurd tilvaerelse som La Turista i Vinales. Syns ikke det var lett aa vaere i Vinales som antropolog. Klatringen er fantastisk, de cubanske klatrerne er skikkelig gode mennesker - men som antropolog var det vanskelig. Jeg forble La Turista.

Naa leter vi etter et sted aa bo i Havanna. Ikke lenger plass der jeg har bodd til naa, saa da er det ut paa leting. Stort sett er det ganske dyrt over alt, saa det gjelder aa ha de rette kontaktene. Det ordner seg nok.